Engedd, hagyd, hogy mások megítéljenek.

Kezelni tudd...
Engedd, hagyd, hogy mások megítéljenek.

Ha nem harcolsz, veled sem tudnak harcolni. Határaidat levédve bátran fejezd ki önmagad, mert akinek nem tetszik, azzal nincs dolgod. Ahogy Dr. Alban mondja: „It’s my life”. Ez az én életem. Nem uniós külön sztráda, hogy ellenőrzés nélkül flangáljon át határaidon bárki, mert nem átjáróház. Ha határaimon belül lépsz, be kell tartanod játékszabályaimat, amit én magam is betartok.

Mindig lesz, aki félreért. Ha megmutatod magadat, akkor is csak annyit értenek belőled, amennyit elfogadni lesznek képesek. Nem baj, ha nem értenek. Ne erőltesd magad rá senkire, így a megfelelés kényszerét egyszer s mindenkorra kilőtted. Nem kell megmagyaráznod magadat senkinek. Hagyj fel ezzel az igénnyel! Foglalkozz azokkal, akik értenek és figyelnek rád. Tisztában vagyok vele, hogy létem kifejezése folyamatos konfliktusokhoz vezethet. S bár így van, mégsem marad más lehetőségem, mint szeretetteljesen kifejezni önmagam, mert saját magam feladása, elrejtése, megtagadása nem lehet opció, hiszen akkor lelkem ellen vétek. Tanulj meg helyzeteket jól kezelni anélkül, hogy bedarálna.

Nincs ez másként párkapcsolatodban sem. Nem fogtok mindig mindenben egyetérteni. A lényeg, akarod-e majd érteni a másik szempontjait, és hajlandó vagy-e azt figyelembe is venni, vagy átgázolsz rajta. Mert ha igen, ő is ugyanezt fogja tenni. Mondhatnám, hogy párkapcsolati problémád csupán gyermekkori traumáid feldolgozatlan kivetülése párkapcsolati problémának álcázva, de hidd el, nem számítana, ha végre valaki jól tudna szeretni. De tényleg jól. Spontán gyógyulnál. Ám ez igen kivételes helyzet, ezért inkább azt mondom, továbbra is dolgozz magadon. Vagy, ha nem megy magadtól, keress egy jó mentort.

Igen, én irányítok, én hatok, s nem szivacsként engedem magamba az összes mentális szennyet, amit a világ boldogtalansága rám zúdít, mert kezemben a varázspálca, hogy megteremtsem azt az érzelmi légkört, amiben jól érzem magam. Próbáld ki, hogy a helyzet, amiben eddig felhúztad magad, nyugodt reakciód által hogyan ment meg, s a másikat is önmagától, ahelyett, hogy napokig kínlódnál a düh, kétségbeesés, az én jobban tudom hozzáállás okozta rettenettől. Békét kötni jöttünk, nem?

Ahhoz, hogy ezt képes legyél megteremteni, a te „jól léted” szükséges. Ezen dolgozz! Ha kell, segítek. Érzelmeinket kiváltó gondolataink generálta hitrendszerünk irányítja életünket és még csak nem is tudunk róla. Szóval, az általad irigyelt emberek élete azért más, mert mást varázsolnak maguknak. Te milyen életet szeretnél? Akkor képzeld el, majd napról napra fejleszd magad ebbe az irányba és ne fogadj el nemet válaszként. Lehet félsz. Mások meg attól félnek leginkább, mi van, ha neked tényleg sikerül? Egyértelművé válik tehetetlenségük. Hát jobb, ha téged állítanak meg. Ne fogadj el kritikát olyan embertől, akitől tanácsot sem. Ez alap. Nézd meg, életében hol tart. Te is azt akarod? Nem? Akkor miért engeded lebeszélni magad önmagadról csak azért, mert véleményt formál? Amit mond, róla szól. Az ő útja, ő valósága. Semmi közöd hozzá! Ne keverd össze a sajátoddal.

Aki valóban segíteni akar, belőled fogja kihozni a válaszokat, téged támogat. Nem erőltet, nem oktat, nem kényszerít rád semmit, amit te magad ne éreznél elfogadhatónak. Tudd, hogy ki vagy és mit akarsz. Légy önmagad, így sosem tévedsz el. Tudom, nehéz, mert ki kell állnod magadért, és ez valljuk be, félelmetes, mert folyamatos konfliktusforrást jelent, hisz a gondolatok ütközése bármikor, bárkivel megtörténhet, ha magadra igent, helyzetekre nemet mondasz. Tudod, egyetlen embernek akarj csak megfelelni, a 80 éves önmagadnak, hogy a jóisten előtt elmondhasd majd, te tényleg kimaxoltad az életed. Ne akadályozd boldogságod azzal, hogy teret adsz mások véleményének, és könyörgöm, végre mondja már el valaki, mi is volt mások véleménye, ja és hogy számított-e? Na, ugye?

Példaképnek is olyan embert válassz, aki már ott van, ahová te tartasz. Tudod, mi az érdekes ezekben az emberekben? Hogy maguk is végig küzdötték útjukat, s végül elérték, amire mindig is vágytak. Óriási hála tölti majd el szívedet és önbizalmad egyre nagyobb fűtőanyagul szolgál, mert ők segíteni fognak. Csak az első lépéseket tedd meg, hogy hajadba kaphasson a szél, ami felemel. Hadd repítsen. Nem baj, ha eleinte félsz, csak csináld. Majd belejössz.

Soha ne kérj elnézést azért, aki vagy. Fejleszd magadban azt a szeretetteljes erőt – ami megkérdőjelezhetetlen, mert igaz –, hogy álmaidon keresztül tisztelhesd önmagad. A jóisten ilyennek teremtett, panaszkodni nála lehet. Kizárólag azzal törődj, hogy minden nappal kicsivel jobb ember légy, mint tegnapi önmagad. A szívedben.

Ha eldöntötted, hogy akarod, várlak. Keress meg!

További tartalmak Cikkeim

Készséggel állok rendelkezésedre! Miben segíthetek neked?

Néha a legnehezebb és a leghelyesebb út ugyanaz. Megesik, hogy egy bátor lépés az ismeretlenbe, az élet nagy ajándékával fizet.