Nincs csoportos megváltás

Mindenkinek a kapcsolatában neki megmutatkozó feladatokat kell megoldania. A találkozásokat a sors dönti el. Hogy vállalod-e, azt te. Hogy milyen lesz, azt a viselkedésed.
Nincs csoportos megváltás

Tényleg meglepett az állítás, de igaz, hiszen az egyik ügyfelem teljes átéléssel mondta őszintén, hogy ő tényleg azt hitte, ha valakivel találkozik és egymást választják, hát még, ha összekötik az életüket, akkor az a kapcsolat valóban jól működik majd. Ez egy párkapcsolatban annyira egyértelmű nem?

Mondhatnám, de nem fog tetszeni, hogy: "Ami természetes, az nem az!" Kőkemény meló…

Tapasztalataim azt mutatják, hogy ahol az egyik túlteljesít, túl precíz, kemény, netán sarkos hozzáállású, a másik szétszórt, spontaneitásra hajlamos, életigenlő, nagyon nyitott. De hát pont ez volt benne vonzó! Személyével azt a részemet teszi láthatóvá, amiben én még nem vagyok jó. Amiben gyerekcipőben járok. Eleinte borzasztóan vonz, mert hát ez az! Ez kell nekem. Ezt akarom! Majd jön az elbizonytalanodás és a felismerés, hogy közelről sem olyan, mint amilyen én, és ez számos együttműködési problémát felvet. No de kinél? Nálam, vagy nála? Ki nem működik együtt? Egyikőnk sem. Ezért is hangsúlyozom, hogy nincs csoportos, egyéni megváltás van. Mindenkinek a neki megmutatkozó feladatokat kell felvállalja a kapcsolatában, és nem a másikat a saját képére formálni. Az úgysem fog menni, és nem is ez a feladat. Azonkívül, hogy jól összevesztek, a kényszerítés, a kritika, csak belső ellenállás okoz, semmilyen pozitív eredményt nem hoz. Ilyenkor jó esetben még időben hívtok. Mert hát nem azért nem megy, mert a másik rossz, még akkor sem, ha netán azt gondolod, hanem mert valamit nem tudsz róla. Nem érted. Nem ismered a kulcsokat hozzá, amik megnyitják őt. Pedig a titok csak annyi: „Vegyél rá, hogy akarjam!” Az együtt fejlődés a lényeg. Az együtt eljutni valahonnan valahová, hogy mindkettőnknek jó legyen. Hogy végül ugyanazt a lényeget lássuk. Ehhez neked és nekem is közelebb kell lépnem hozzád.

Egy kapcsolaton belül a feladat hidd el, megtanulni jól csinálni együtt, és egyénileg is. Hogy soha többé ne jöjjön szembe ugyanaz a nehézség még egyszer. Mert már tudom kezelni. Pipa!

Számomra egyre nagyobb megkönnyebbülést ad, hogy tudom, a tudatos teremtés lényegében nem több mint egy érzelmi állapot, egy hangulat, egy lelkiállapot megidézése és finom fenntartása magamban. Ami aztán a külvilágban is megjelenik, de az ok a belső világ. Igazából nem is kellene mással foglalkoznunk, csak a belső állapotunk következetes és szeretetteljes ápolásával, mely aztán megteremt mindent a körülményekben. Minden terápia és gyógyító módszer tulajdonképpen ezen a bizonyos belső lelkiállapoton dolgozik. Próbálja fellazítani, elengedtetni a görcsöket. Minden terápia célja a belső erőforrásaink felszabadítása, mely által a hétköznapokban könnyebben létezhetünk, kisebb belső terheket cipelve magunkkal. - Komáromi Miklós

Van az az állítás, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Én azt mondom, az ellentét csupán annyit jelent, mi az, amiben ki kell egyenlítsük egymást!

Ha az alapértékeink azonosak, ha a fő csapásvonalakról hasonlóan gondolkodunk, akkor már nyert ügyünk van, hogyan csináljuk együtt. Ám akkor sem könnyű. Egy ilyen társ vonzásáig számos koccanás, azt mondanád téves találkozás szükséges. Igen. Mert általuk önmagadat tanulod.

Itt jön szóba az elfogadás. Már, már szitokszó. Ami csupán annyit jelent, hogy ellenállás nélkül ránézel a helyzetre. Ez van, ezzel dolgozunk. És ott, abból a nézőpontból fogod tudni másképp látni Őt. Ott mérlegelsz, hogy ez kell, vagy nem kell neked. A kapcsolatodat teszed mérlegre. Félelem nélkül. Ez van.

Nem menekülsz, nem csalsz, nem sunnyogsz, nem panaszkodsz, döntesz. Hajlítod, vagy töröd a helyzetet. Szóval. Azt mondom, először fogadd el azt, amit nem tudsz megváltoztatni, hogy aztán megváltoztathasd. Ami biztos, hogy a másik más! Ez ugye sok mindent megmagyaráz. Mégsem azért van veled, hogy erővel neked kényelmesre formáld. Lehet, valamit ő is mutat neked rólad, magadról. Lehet, annyit, hogy ugyanott vagytok eltörve és sérüléseiteken átsegítsétek egymást. Hogy a szívetek az ellenállásból meggyógyulhasson. Hogy helyzetekre másként reagálj! Ezért is szeretem a szerelmet, mert láthatóvá, ugyanakkor látóvá is tesz. Megmutatja, hogy két ember annyira más múlttal is tudja értékelni, elfogadni, segíteni, jól szeretni egymást.

Ne kívánj könnyebb társat! Most Ő a legmegfelelőbb. És te is, hogy segítsd felismerni önmagában. Mondd, nem erre vágysz te is? Bármire képes vagy, csak az erőd az, ami hiányzik. A változás jó! És könnyebb, ha van kiért…

További tartalmak Cikkeim

Készséggel állok rendelkezésedre! Miben segíthetek neked?

Néha a legnehezebb és a leghelyesebb út ugyanaz. Megesik, hogy egy bátor lépés az ismeretlenbe, az élet nagy ajándékával fizet.