Mediáció

Ha mi nem tudjuk megoldani problémáinkat, hogyan lehet, hogy egy harmadik személy majd megoldja? Nem oldja meg! Ha elég türelmes és rugalmas az ember, mindenkivel meg lehet állapodni.
Mediáció

Radiocafé interjú:

Mi a mediáció?

A mediáció a konfliktuskezelés hatékony módja. Olyan vitarendezés, amikor két fél vitájában egy harmadik, pártatlan fél közvetít. Amit otthon nem, vagy alig tudtok megbeszélni, mert három mondat után kész a veszekedés, nálam menni fog. Mediátorként  semleges és pártatlan módon, objektíven segítem a vitás helyzetekben feltárni a problémát, annak valódi gyökerét, mert a felszínen csapódó indulatok látszatvilága mélyén húzódik a valóban rendezendő feladat. Nem a probléma a valódi probléma, hanem az, ahogyan a problémát kezeljük.

Egy harmadik pártatlan személy, ez esetben én, segítek eltávolodni a sértett, fájó érzelmeitektől, az indulatoktól, hogy tisztán láthassátok a kialakult helyzetet és annak megoldását. Rengeteg AHA élményen és felismerésen keresztül, ami óriási megkönnyebbüléssel jár. És a lényeg, Te fogod megtalálni, érezni a megoldást!

Nagyon fontos, hogy a mediátor nem dönt, nem keresi ki a hibás, nem ítélkezik. Nem vájkálunk, dagonyázunk a múltban, csupán történései tanulságát hozzuk át megértésekkel a jelenbe, hogy így segítsük a konfliktus feloldását. A mediátort teljes titoktartás kötelezi, ezért minden információt bizalmasan kezel.

Olyan vagyok, mint egy jó gyóntató pap. Ami itt történik, az itt is marad! Itt hagyod, hogy megkönnyebbülten, megoldásokkal felvértezve, konfliktusos helyzeteidet képessé válva jól kezelni, kapcsolatodban végre szeretve érezhesd magad. Te és a társad is. Hogy ne rontsátok el!

Ha mindketten tenni akartok érte …

Miért pont a mediációt válasszam?

  • pártatlan, kívülálló segítséget kapsz
  • eltávolodva a problémától, más szemüvegen keresztül fogod látni a helyzeted
  • több vitarendezési lehetőséget is megvizsgálhatsz
  • időt és pénzt spórolhatsz meg
  • ami itt történik, az itt is marad

Újra ilyen lehet...

A párkapcsolati konfliktusok mögött mindig felismerhető valamilyen kommunikációs zavar. Sokszor a kommunikáció teljes hiánya, vagy félreértések sorozata.

Gyakran az is előfordul, hogy a másik viselkedése mögött valamiféle rosszindulatot feltételezünk, holott sok esetben kielégítetlen igényekről, szükségletekről, meg nem értettségről van szó.

A félreértések felismerésével és kimondásával, már önmagában elindul egy gyógyító folyamat. A kialakult helyzettől nagyon rosszul érezhetjük magunkat a párkapcsolatunkban, ám érdemes tudatosítani magunkban, hogy az nagy valószínűséggel a másiknak sem jó!

Ha mi nem tudjuk megoldani problémáinkat, hogyan lehet, hogy egy harmadik személy majd megoldja?

Nem oldja meg! A mediátor segíti a pároknak bizonyos nézőpontok felismerésével meghozni a számukra megfelelő döntést, egyezséget kötni a kapcsolat rendezésére. Az egymás közötti beszélgetéseink során, konfliktusos helyzetben sokszor ugyanis nem halljuk meg a másikat. Néhány mondat után félbe szakítjuk egymást, amiből természetesen újból és újból veszekedés lesz.

A mediáció során nyugodt körülmények között végig hallgathatjuk egymást, és sokszor ilyenkor derül ki, hogy valójában mit is gondol, mit érez a másik, milyen igényei, vágyai, álmai vannak. De mindezt honnan is tudnánk, ha igazán sosem hallgattunk végig egymást? A párkapcsolati konfliktusok mögött mindig felismerhető valamilyen kommunikációs zavar. Sokszor a kommunikáció teljes hiánya, vagy félreértések sorozata.

Ha…

  • elbizonytalanodtál, nem tudod mit tegyél
  • kilátástalannak tűnik a párkapcsolatod helyzete
  • nem tudod eldönteni, hogy helyrehozható-e még a kapcsolat

Merj segítséget kérni!

Készséggel állok rendelkezésedre! Miben segíthetek neked?

Néha a legnehezebb és a leghelyesebb út ugyanaz. Megesik, hogy egy bátor lépés az ismeretlenbe, az élet nagy ajándékával fizet.