Válás után

Minden új kezdet, valami más végéből fakad. - Seneca

Köztudott, hogy a válások száma hazánkban igen magas. Minden második házasság válással végződik. A válás olyan veszteség, ami hosszú időn keresztül elkísér és gyakran sok év után is hatással van a jelenünkre. Teljesen mindegy ki mondta ki a végső szót, a válás mindkét fél számára kudarc. Akkor is, ha ő hagyott ott, akkor is, ha te hagytad el őt. Valós veszteség, hogy valamit nem sikerült jól csinálni. Tudnod érdemes, hogy a gyászfolyamat a válás kimondásával kezdődik. Igazán akkor szembesülünk a ténnyel, hogy valami végleg véget ért.

Az érzelmek ellen nehéz dolgozni

Hol a volt párunkat hibáztatjuk, hol magunkat. Ahogy megérted, hogy a kialakult helyzetet hogyan hoztátok létre, megszűnik a bűntudat és a hibáztatás, és egyre nyugodtabbá válsz. Először a haragodat kell elengedned. A harag ugyanis olyan méreg, amelyet te veszel be, és azt várod, hogy a másik halljon meg tőle. Bocsáss meg magadnak. A megbocsátás, nem jelenti azt, hogy továbbra is el kell tűrnöd a számodra bántó viselkedést. Talán ezért váltál el. A megbocsátás a saját elmédben zajlik. Igazából semmi köze nincs a másikhoz. Az igaz megbocsátás az, amikor elszakítjuk magunkat a negatív érzelmektől, amelyek addig fogva tartottak. Ha megbocsátasz magadnak és a másiknak is, azzal függetlenné válsz a téged gyötrő érzésektől. Elengeded, felszabadulsz.

Nem kezdhetsz új életet, amíg nem engedted el a múltat!

A gyász természetes folyamat, amikor valakit, vagy valamit elveszítettünk. Végig kell menni rajta. Idő, amit nem lehet megspórolni. Légy türelmes magadhoz, és tudd, hogy megfelelő segítséget kaphatsz. A nők sokszor könnyebben fordulnak másokhoz meghallgatásért, többet beszélgetnek, ezért gondolhatnánk, gyorsabban elengedhetik a fájdalmat. A férfiaknak azonban ugyanúgy szükségük van rá. A fel nem dolgozott sérelmek, az új kapcsolatot is megmérgezhetik. A fel nem dolgozott traumával lehet, később szembesülsz. Jobb most, időben megszabadulni tőle!

Nem vagy egyedül…

Én abban támogatlak, hogy megkönnyítsem, segítsem a gyász folyamatát. Látni fogod, hogy a problémáddal nem vagy egyedül. Megkönnyebbülsz. Megértésre és segítségre találsz. Megtapasztalod, hogy ahogy túljutsz a hibáztatáson és a bűntudaton, enyhülnek benned az indulatok a volt pároddal szemben, több nyugalomban és szeretetben lesz részed. És ha vannak, a gyermekeidnek is több figyelem, szeretet jut általad.

Az elválási folyamat végén megerősödött önbizalommal tisztábban látod majd a történteket. Tanultatsz belőle és magasabb tudatossággal képessé válsz új társra találni, ami már jobban megfelel az új valódnak.

Gyere el és tedd le a múltat a terheivel együtt!

Mi történik egy ilyen találkozón?

Több egymást követő héten találkozunk, hogy beszélgessünk, megosztjuk egymással gondolatainkat, amíg szükségesnek érzed. Férfiakat és nőket egyaránt várok. Tapasztalatok szerint a beszélgetések a korábbi elakadások katalizátoraként is működhetnek. Nincs olyan, hogy jó vagy rossz. A negatív tapasztalatokból tanulunk, az örömteli élmények boldogabbá tesznek. A cél, hogy minél több örömteli élményben legyen részed.

Hidd el, hogy elmúlik! Tapasztalatból tudom. Van segítség!

Készséggel állok rendelkezésedre! Miben segíthetek neked?

Néha a legnehezebb és a leghelyesebb út ugyanaz. Megesik, hogy egy bátor lépés az ismeretlenbe, az élet nagy ajándékával fizet.