A szeretet szabadság. Ígéret, hogy az lehetsz, aki vagy. És ez nekem tetszik.

Legyen a lelked annyira szabad, hogy mindig meg tudd tenni az ellenkezőjét is.
A szeretet szabadság. Ígéret, hogy az lehetsz, aki vagy. És ez nekem tetszik.

Azt tedd és mondd, amit a szíved diktál. Tégy meg mindent, hogy amire a szíved vágyik, valósággá váljon. Szerinted miért érzed azt, amit érzel? Mert ha képes vagy megálmodni, valóra is válthatod. A vágy nem véletlenül születik benned. A szíved szava, ahol a lelked lakik. Igen. Lehet, hagyod magad észérvekkel „jobb” belátásra bírni, ezerféle módon meg is magyarázod tán magadnak is, mi, miért nem lehetséges, mégsem vagy jól. Na, ne már, tudom, hogy így van!  Légy önmagad! Hallod sokszor. Jó, de könyörgöm, valaki mondja már el, hogyan tegyem?

Nos, mikor én magam kerestem a megoldást, gyógyírt, enyhülést, akármit, bármit, mert hát tutira van itt valami, ami a lényeg, szóval létezik, előlem nem rejthetitek el. Kerestem. Mert zsigereimben éreztem, hogy megtalálom. Tudni akartam! Akartam, hogy jól legyek. Az élet csodálatos, leszarom, ha más másnak látja. Csodálatos, még akkor is, ha most azt mondod nehéz. Túl leszel rajta! Ami azért vicces, mert minap a lányom kérte: „anya, mondj valamit, hogy jobban legyek!” Mire én: „ha nehéz, elmúlik, ha jó, hidd el, az is.” Ha képes vagy érteni nem csak az eszeddel, de a szíveddel is a mondatot, van esélyed a gyógyulásra. Átmész a hídon! De csak, ha odaértél. Addig érezz! Érezned kell!

Ez a fájdalom megengedő igazsága. Nem, nem azt kell hajtogatnod, hogy engedd el! Többet árt, mint használ. Nyugodtan nevesd ki kínodban a helyzetet. Elengedni még úgysem vagy képes. Tudom. Most csak engedd meg, hogy fájjon! Úgyis fáj, ha nem engeded, de ha elfojtod, letagadod, sosem gyógyul. Gennyedzik, mint lüktető seb. Ha szabadulni akarsz, mint gyorsvonat hagyod átutazni magadon. Csak lásd, érezd, valld be, hogy fáj! Nyugodtan érezheted. Szabad! Az egyetlen helyzet, amikor helyes szó a: kell! Az érzés a varázslat, hogy egy suhintással megoldódjék minden.

Csak ne tagadd le. Kínlódsz? Igen. Nem tudod elengedni? Persze, hogy nem! Ne szégyelld! Végre gyenge vagy. Úgy örülök, hogy itt vagy! Na, akkor most beszéljük ezt meg. Mert amíg „te tudod”, a segítség számodra esélytelen. Amikor először fordulsz önmagad felé érted meg, mit jelent az együttérzés. Az első összekapcsolódáskor önmagaddal. Veled. Amikor sajnálod az egészet, és már látod benne a részed. Amíg a másikat hibáztatod, kínlódsz. Megérteni annyi, mint megbocsátani. Ez az elengedni. Amíg nem érzed minden idegszáladdal, milyen érzést okozol a másiknak, hogy sáros lábbal nem mehetünk át egymás lelkén, nem jutsz sehova. Addig nem tudsz szeretni. Hagyd abba a hibáztatást. Hass a másikra, a helyzetedre! Mindegy mit tesz, magadba fektess! Ám hiába mondok bármit, míg saját érzéseiddel nem tapasztalod Te, mit okozol benne. 

Minden, ami düh, ami bántás, ami kritika, ítélet, messze lök egymástól bennünket. Csak ha nem visz rá a lélek, mert megértésed okán fájdalmát saját bőrödön érezve többé már nem teszed. Nem leszel rá képes! Amikor rájössz, hogy ami nekem fáj, az fáj neked is. Ott tanultál meg szeretni.

Ha szíved szerint cselekszel, az emberek valódi önmagadat fogják látni és nem fognak tudni ellenállni neked. Ebben a mosolygós öntudatra ébredésben mágnes van. A megengedés mágnese, ami vonz minden jót, a legfőbb jóból. A szabad akaratot azért kaptuk, hogy válassz. Választhass, és persze választhasd az ellenkezőjét is. Neked is megengedik. Igen. Megvágyni és hagyni, hogy úgy legyen. Ez a mágia! Miért olyan nehéz? Mert irányítani akarod. Miközben ott van a másik szabad akarata is, hogy engedd meg, neki is jó legyen. Mert ő is választ. A legfőbb jót, ahogyan ő szereti. Engedd, hogy úgy legyen, ahogy lenni akar. Így akarhatja végül nem csak magának, de Neked, Nektek is.

Veszélyes? Igen.

Mert el kell engedned a kontrollt. Bízod kell benne, hogy a lelke érzi, ha útja feléd van, és közelebb lép. Akkor tudtok új szabályokat, a kapcsolatotokról új egyezségeket hozni. Különben minden úgy jó, ahogy van, és az ellenkezője is. Légy felkészülve mindenre! Ezt a belső bizonyosságot tudd megengedni! Ha félsz, még nem biztos, hogy a veszély valódi. De azzá válhat. A félelmeiddel. Ám ismerd fel, ha a legjobb szándékod ellenére cselekszik. Mert hiába vagy te a legkülönlegesebb déli gyümölcs, ha ő az almát szereti. Akkor engedd! Hadd szedjen almát, hisz azt szereti. Ne akarj alma lenni! Te nem az vagy! A legtökéletesebb formádért vállaltál felelősséget, így egyetlen feladatod felismerni, ha nem jó helyen vagy. Mozdulj! Jó, menj el a falig, persze, benne vagyok. Én is így szoktam. Ám, ha nem nyílik ott egy ajtó, ne feszegesd! Lehet, nem véletlenül van zárva. Változtass!

Hidd el, mindent jól csinálsz! Egyszerűen nem tudsz hibázni, mert a hibád is csak egy ok rá, hogy tanulj. Légy készen mindenre, sőt az ellenkezőjére is! Légy gyors, tudd, hogy mit akar a másik. Légy kirattó, hogy nem számít győzöl vagy veszítesz. És legyőzhetetlen leszel.

További tartalmak Cikkeim

Készséggel állok rendelkezésedre! Miben segíthetek neked?

Néha a legnehezebb és a leghelyesebb út ugyanaz. Megesik, hogy egy bátor lépés az ismeretlenbe, az élet nagy ajándékával fizet.