Élj úgy, hogy ne dörzsöld le mások bőrét...

Légy tábortűz, hisz oly sokan fáznak.
Élj úgy, hogy ne dörzsöld le mások bőrét...

Legtöbb frusztrációnk környezetünkből fakad, gondolhatjuk. Mások tettei, véleménye befolyásolja érzelmeinket. Folyton rágódunk, más mit tett, mit mondott, mit gondol. Miattuk érezzünk magunkat rosszul. Olyanok vagyunk, mint a szivacs. Mindent magunkba szívunk, majd áteresztünk és csodálkozunk a reakción, amit kapunk. Észre sem vesszük, ugyanazt adjuk tovább. Tudatosítsd magadban, hogy ami neked nem jó, az valószínűleg a másiknak sem az. Ne légy szivacs! Mi van, ha nem kell így lennie? Mi van, ha választhatod, hogy nem másokhoz hasonlítva, önmagadhoz képest lehetsz jobb? Sokszor ledörzsöljük egymás bőrét. Megbántjuk, megsértjük egymást szavakkal, tettekkel, eltitkolt érzésekkel. Párkapcsolatunkban is képesek vagyunk évekig cipelni sérüléseinket anélkül, hogy bármin is változtatnánk. Nem hiszünk magunkban, abban, hogy képesek vagyunk változást elérni. Nehéz, mondják sokszor. Igen az, de járni is megtanultál, pedig párszor elestél.

Annyiszor hallom...

Miért én kezdjem? Kezdje ő! Én fel nem hívom, száradjon le a kezem! Bocsánatot nem kérek! Miért nem kér ő? Évek telnek el így, ami az életörömöt veszi el, legfőképp tőlünk. Engedd már el a büszkeségedet! Magadat bünteted, hisz elzárod magadat a jótól. Minden változáshoz megvan a hatalmunk, csak újra kell tanulnunk járni. Magunkra helyezni a fókuszt, mert ahogy a másik viselkedik, az ő. Ahogyan te reagálsz, az vagy te. A harcot úgy lehet abbahagyni, hogy leteszed a fegyvert. Nem a másik, Te! Tudatosan nem táplálod tovább.

Mint medve és nyuszika: "Mondd, medve rajta vagyok a halál listádon? Igen, nyuszika rajta. És medve mondd, kihúznál róla? Persze nyuszika."

Tudod a fel nem tett kérdésre mindig nem a válasz. Tanuld meg, hogy te irányítasz. Először önmagaddal kerülj szembe. Ne félj már annyira a kevésbé jó tulajdonságaidra ránézni! Az is te vagy! Tudod, bármely spirituális, vagy vallási irányzat, szenvedély, hiábavalóság tudatosság és önismeret nélkül. Nem más, mint önmagunk elől való menekülés egy életen át, és te nem ezt akarod. Mások hibáztatása, a kifelé mutogatás tökéletes elterelés, hogy elfedd a valóságot, és benne magadat... 

A törődés, türelem, együttérzés, kedvesség, túl nagy szavak és nem mondanak semmit, míg nem érzed át a másik fájdalmát, miközben megkarcolod. Először saját sebeidet, múltbéli sérüléseidet, családi mintáidat kell meggyógyítsd, hogy ne bánts másokat.

Helyzetekben hogyan reagálsz? Itt az idő, hogy békésen állj bele. Felelősséget vállalj a történésekért. Az életet élvezni, kizárólag örömben lehet. Mindegy hány kővel dobálnak meg, az a fontos, hogy te mit építesz belőlük. Amint hajlandóvá válsz megbocsátani régi szerelmeidnek, ismerőseidnek, családtagjaidnak, akik valaha megbántottak és felvállalod, hogy te vagy életed egyetlen irányítója, Harry Potter varázspálcája lesz a tiéd. Ha jól használod, olyan életet élhetsz, amilyenre mindig is vágytál. Nem vagy már gyerek! Nem vagy kiszolgáltatva senkinek. Te irányítasz! Légy kicsivel mindig jobb a tegnapi önmagadnál és mindenki veled akar majd lenni. Légy tábortűz, hisz oly sokan fáznak.

"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." /Weöres Sándor/

További tartalmak Cikkeim

Készséggel állok rendelkezésedre! Miben segíthetek neked?

Néha a legnehezebb és a leghelyesebb út ugyanaz. Megesik, hogy egy bátor lépés az ismeretlenbe, az élet nagy ajándékával fizet.