Szavaid varázsereje

A vadász sem a célt hibáztatja, ha elvétette...
Szavaid varázsereje

A szavak érzelmeket keltenek bennünk, ahogy a ki nem mondottak, a meg nem értettek is. A kommunikáció hiánya mindent tönkretesz, mert ahelyett, hogy tudnád, mit gondol a másik, csak feltételezed. Talán ismerős a kifejezés, ha nem tudsz valamit kommunikációval megoldani, old meg még több kommunikációval. Sőt, hozzátenném, előbb sajátítsd el, hogyan.

A kommunikáció korlátlan erő a kezünkben, amivel érdemes összebarátkozni. Gondolhatnánk, csak azzal üzenünk, amit mondunk. Nem. Az üzenet akkor is átmegy, ha hallgatsz. Sőt, van, hogy hallgatásoddal többet üzensz. Ám, nem mindegy mikor hallgatsz és mikor szükséges kifejezni magadat. Nem is olyan könnyű eldönteni. Mondanád, de a párodat zavarja. Nem akarja hallani. Lehet, a kommunikáció stílusával van a baj, de az is lehet, hogy olyannyira elzárkózik az érzelmi megnyílástól, hogy mint konzervdobozt alig bírod kinyitni. Szavaid személyisége zárt ajtaján kopogtatnak, amely megnyitására még nincs kész. Ilyenkor jön a hogyan. Onnan tudod, hogy valamit nem jól csinálsz, hogy nem éred el a kívánt eredményt. Ahogy a vadász sem a nyilat hibáztatja, ha nem talált célt, hanem leül és újragondolja a hogyant, tedd azt te is...

Szavaink felemelnek, vagy a mélybe taszítanak. Nem is annyira az a fontos mit mondunk, hanem hogyan mondjuk, hisz érzelmi üzeneteket veszünk csakúgy, mint a gyerekek, akikre szintén jobban hat a példa, mint a prédikáció. Az energia a kommunikáció eszenciája! Élményeink érzéseink szintjén raktározódnak, így érdemes szavainkkal finom jelzésként ösztönzően hatni a másikra, mintsem fájó érzéseket kelteni benne, ha együttműködést szeretnénk. Sosem tudhatjuk, kivel, mi történt, milyen korábbi élményeket érintenek szavaink, mikor kirekesztettnek, rossznak, szeretetlennek érezte magát, hát légy nagyon tapintatos, ha közölni szeretnél!

A kizárás legfájóbb eszköze a kommunikáció megvonása, ilyenkor ugyanis nem a tettet, a személyt teszed rosszá. Beszélj! Hidd el, bármit elmondhatsz, azt is, ha valami nem jó, nem komfortos neked, nem akarsz részt venni benne. Senki sem gondolatolvasó, ne foszd meg a másikat attól, hogy érthessen, és attól se, hogy kifejezhesse magát. Szavaidat ne használd támadásra a másik ellen akkor se, ha saját feszültségedet akarod kiadd. Bűntudatod lesz, hisz amit mondasz rád is visszahat. Ez kapcsolati alaptörvény. Túllépve az egyszerű reagáláson bármilyen, a másik feléd irányuló kommunikációjának hatását képes vagy tudatos reakcióddal megváltoztatni. Ezt nevezem én a kommunikáció hatalmának! Használd jó szándékkal.

Nem úszhatod meg a rád háruló felelősséget, mert amit elindítasz, az tér vissza hozzád. Ha valami nem tetszik, jelezd. Élvezd mondandód mindent megváltoztató erejét! Beszélj magadról, mi hogyan érint téged. Bármit elmondhatsz, csak szavaid legyenek együttműködésre ösztönzők, motiválók, értők. Ha falaidat hallgatásoddal, támadásoddal magasra húzod, kizárólag félelmeidről adsz tanúbizonyságot. Tanuld meg érteni a másik szándékát. Figyelj! Legfőképp rá. Szavaidnak félelmed, nemtörődömséged ugyan gátat vethet, mégsem kockáztathatod kapcsolatod nagyszerűségét, csak mert nem jól értitek egymást. Hisz amit nem értek, szeretni sem tudom igazán. Félek tőle.Tanulj meg érteni, bátran kifejezni önmagad!

Kapcsolatod fontosabb, mintsem a nem megfelelő kommunikációval veszni hagyd.

További tartalmak Cikkeim

Készséggel állok rendelkezésedre! Miben segíthetek neked?

Néha a legnehezebb és a leghelyesebb út ugyanaz. Megesik, hogy egy bátor lépés az ismeretlenbe, az élet nagy ajándékával fizet.