Szólalj meg végre, hiszen nem tudja!

Szerelemben, párkapcsolatban a legfontosabb, beszélni. Hiszen honnan tudná, mit gondolsz, mit érzel, ha nem mondod el neki? Csak találgatásokra és félreértésekre adsz okot. "A hallgatásnak egész fészekalja rút." Elbeszélünk egymás mellett, pedig csak azt tudom szeretni, amit ismerek. Amit ismerek, abban bízok. Hát mondd el neki, majd hallgasd úgy, hogy elmondja. Nem kockáztathatod párkapcsolatod boldog jövőjét, csak mert félsz a kimondott szó következményétől. Lásd a helyzetet és adj esélyt kettőtöknek a megoldásra. Vagy kiugrasztod a nyulat a bokorból, vagy elvágod a gordiuszi csomót. Legalább szembe nézel a helyzettel és nem vesztegeted az idődet olyasvalakire, akinek valójában már nem kellesz. Tudom, félelmetesen hangzik, valamiben nem részt venni, de ez a szabadság. Nem az, ha bármit megtehetsz, hanem az, ha nem kell megtenned olyasmit, amit nem akarsz.

Szavai elárulják gondolatait. Őt halld! Igazsága fájhat, így ahelyett, hogy hallanád, a visszavágást tervezed. Annyira el vagy foglalva saját magaddal, hogy gondolatai nem is jutnak el hozzád. Pedig, ha beszél, magáról beszél. A saját érzéseit fedi fel. Te pedig magadat sem hallod, nemhogy a másikat. Így a harmadik mondatnál összevesztek. Kérdezd meg, miért érez így? Hazugság, hogy a legjobb védekezés a támadás. Ez nem egy csárda, hogy sírva vigadjunk! Figyelj és értsd meg!

Vállalj felelősséget a változásra! Meg ne kérdezd tőlem, hogy miért te? Mert te már legalább tudod, hogy cselekedni szükséges. Vagy jó, hogy eltaszítod magadtól őt? Mert azt teszed és még csak nem is tudatosan. Persze nem minden kritika építő, és nem is mindenki visszajelzése jogos, na de, ha a társadról van szó, akit szeretsz? Akard érteni. Finoman fogalmazd meg észrevételeidet úgy, hogy a legkevésbé fájjon. Sosem értettem, miért várunk el együttműködést a másiktól, miközben sértegetjük és durván megsemmisítjük egymást. Irracionális elképzelés...

Mit szeretnél elérni? A hatás benned van kódolva. Bármilyen helyzetben képes vagy egyensúlyt teremteni. Ha észrevételt fogalmazol meg, úgy csomagold, hogy az elme ne tudjon tiltakozni. A szívéhez beszélj, mert siker csak akkor várható, ha az érzelmeire hatsz. Mondd: én úgy érzem... Ám, előbb ülj le és gondolt át, mi zajlik te benned? Miért is érzel így? Mindig az érzést figyeld! Valóban a másikról szól? Vagy csupán félsz valamitől. Azt mond el. A kommunikáció művészet. Vedd hát a fáradságot és tanulj! Kelts együttérzést. Eszébe sem jut majd védekezni, hiszen szeret. A társad.

Minden helyzetben a békés megoldást keresd, mert pozitív eredmény csak így lehetséges. Ha magadra haragítod, azzal a belső feszültségedet ugyan kiadod, de eltávolodtok egymástól. Ha valami nagyon nem működik, a szokásaitokat írjátok át, ne a kapcsolatot! Egy adott helyzetet, a gondolkodásunk alakított olyanná, amilyen. A szerint szólunk, cselekszünk. Ha változást szeretnél, a gondolataidon, a szavaidon érdemes lefuttatni egy vírusölő programot. Szavaiddal a helyzet is változik. Te döntöd el melyik irányba...

Tőrincsi Tímea

Ha szeretnéd megtudni, hogyan csináld, jelentkezz nálam konzultációra itt: +36 (30) 490 4444

Kövess Instagramon!

Follow

Írj nekem ha bármi kérdésed van!

Írj e-mailt a -ra,
vagy töltsd ki az alábbi űrlapot!

Küldés