Szólalj meg végre, hiszen nem tudja!

Szólalj meg végre, hiszen nem tudja!

Szerelemben, párkapcsolatban a legfontosabb, beszélni. Hiszen honnan tudná, mit gondolsz, mit érzel, ha nem mondod el neki? Csak találgatásokra és félreértésekre adsz okot. „A hallgatásnak pedig egész fészekalja rút.” Elbeszélünk egymás mellett, pedig azt tudom szeretni, amit ismerek. Amit ismerek, abban bízni tudok. Hát mondd el neki, és hallgasd úgy, hogy elmondja. Nem kockáztathatod a párkapcsolatod boldog jövőjét, csak mert félsz a kimondott szó következményétől. Lásd a helyzetet, és adj esélyt kettőtöknek a megoldásra. Vagy kiugrasztod a nyulat a bokorból, így legalább szembenézel a helyzettel és nem vesztegeted az idődet olyasvalakire, akinek valójában már nem kellesz, vagy elvágod a gordiuszi csomót. Tudom, félelmetesen hangzik, de valamiben nem részt venni, szabadság. Nem az a szabadság, ha bármit megtehetsz, hanem az, ha nem kell olyat tenned, amit nem akarsz. Csakis rajtad áll.

Figyelj! A szavai elárulják gondolatait. Őt halld, ne magadat. Igazsága fájhat, így ahelyett, hogy meghallanád, máris a visszavágáson gondolkozol. Annyira el vagy foglalva saját igazságoddal, hogy a gondolatai nem is jutnak el hozzád. Pedig, ha beszél, magáról beszél. A saját érzéseit fedi fel. Mi meg magunkat sem halljuk, nemhogy a másikat. Kérdezd meg, miért érez így, ahelyett, hogy védekeznél. Hazugság, hogy a legjobb védekezés a támadás. A harmadik mondatnál összevesztek. Ez nem egy csárda, hogy mindenki egyszerre vigadjon! Figyelj és értsd meg!

Vállalj felelősséget a változtatásra! Meg ne kérdezd tőlem, hogy miért te? Mert te már legalább tudod, hogy cselekedni szükséges. Vagy jó, hogy eltaszítod őt? Azt teszed, és még csak nem is tudatosan. Persze, nem minden kritika építő, és nem is mindenki visszajelzés jogos, na de, ha a társadról van szó, akit szeretsz? Akard megérteni, hogy együtt tudj működni vele. Finoman fogalmazd meg észrevételeidet, úgy, hogy a legkevésbé fájjon. Sosem értettem, miért várunk el együttműködést a másiktól, miközben sértegetjük és durván megsemmisítjük egymást? Irracionális elképzelés...

Figyeled a szándékot, amivel a szavaidat útnak indítod. Mit szeretnél elérni? Együttműködést, vagy veszekedést? A hatás benned van kódolva. Bármilyen helyzetben képes vagy egyensúlyt teremteni. Ha észrevételt fogalmazol meg, úgy csomagold be, hogy az elme ne tudjon tiltakozni ellene. A szívéhez beszélj, mert siker csak akkor várható, ha az érzelmeire hatsz. Mondd: én úgy érzem... Ám előbb ülj le a sarokba, és gondolt át, mi zajlik benned? Miért érzel így? Mindig az érzést figyeld! Valóban a másikról szól? Vagy csupán félsz valamitől? Azt mondd el! A kommunikáció művészet. Vedd a fáradságot és tanuld meg! Kelts együttérzést! Eszébe sem jut majd védekezni, hiszen szeret. A társad.

Minden helyzetben a békés megoldást keresd, mert pozitív eredmény csak így lehetséges. Ha magadra haragítod, azzal a belső feszültségedet ugyan kiadod, de tovább távolodtok egymástól. Ha valami nagyon nem működik köztetek, a szokásaitokat írjátok át, ne a kapcsolatot! Értsétek jól egymást. Egy adott helyzetet a gondolkodásunk alakított olyanná, amilyen. A szerint szólunk, cselekszünk. Ha változást szeretnél, a gondolataidon, a szavaidon érdemes lefuttatni egy vírusölő programot. A szavaid, majd a tetteid változásával fog a helyzet is változni. Te döntöd el, melyik irányban...

„Az igazi szerelem nemcsak ölelkezés, hanem lemondás is, áldozatvállalás is, kitartás is.”

/Berkes András/

További tartalmak Cikkeim

Készséggel állok rendelkezésedre! Miben segíthetek neked?

Néha a legnehezebb és a leghelyesebb út ugyanaz. Megesik, hogy egy bátor lépés az ismeretlenbe, az élet nagy ajándékával fizet.